Το κινητό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, αρκεί να αναλογιστούμε πόσες ώρες περνάμε καθημερινά χρησιμοποιώντας το, είτε για να μιλήσουμε, είτε για να σερφάρουμε στο internet.
Με βάση τελευταίες έρευνες το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου πλοηγείται στο internet από κινητό ή tablet ενώ η πλοήγηση μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή παρουσιάζει μεγάλη μείωση.
Πολλές φορές καταλαβαίνουμε πόσο εξαρτημένοι είμαστε από το κινητό μας, μόλις παρουσιάσει κάποια βλάβη και θα πρέπει να το αποχωριστούμε για μερικές μέρες για να επισκευαστεί.
Η σύνηθες λύση είναι να απευθυνθούμε σε ένα service κινητών. Θα πρέπει να μεταβούμε σε κάποιο service κινητών, να περιμένουμε κάποιες μέρες για να επισκευαστεί και στο τέλος να πληρώσουμε κάποιο μικρό ή μεγάλο αντίτιμο. Ταλαιπωρία, κόστος, αναμονή…. Κάποιες φορές είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε αλλά όχι πάντα.
Επισκεύασε το μόνος σου
Ακόμα και αν δεν έχεις εξοικείωση με επισκευές, μπορείς να ακολουθήσεις μερικά βασικά βήματα και να διορθώσεις τη βλάβη του κινητού σου ανέξοδα ή με μικρό κόστος.
Το πρώτο βήμα είναι να διαπιστώσεις αν το πρόβλημα είναι μηχανικό ή πρόβλημα στο λογισμικό του κινητού. Κάνοντας αναζήτηση στο διαδίκτυο την βλάβη του κινητού σου μπορείς, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, να έχεις μια εικόνα για το τι συμβαίνει.
Σε περίπτωση που η βλάβη έχει να κάνει με το λογισμικό του, τότε τα πράγματα συνήθως είναι πολύ πιο απλά αρκεί να έχεις κρατήσει ή να μπορείς να κάνεις ένα backup τα δεδομένα σου. Μια επαναφορά στα εργοστασιακά δεδομένα ή μια αναβάθμιση λύνει ένα μεγάλο μέρος τον προβλημάτων σε θέματα λογισμικού.
Αν η βλάβη αφορά hardware τότε τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Υπάρχουν επισκευές που μπορούν να γίνουν μόνο με την χρήση εξιδικευμένου εξοπλισμού και από επαγγελματίες τεχνικούς, όπως βλάβη σε πλακέτα, κολλήσεις εξαρτημάτων, επισκευή high-end smartphone κ.α.
Αν είσαι κάτοχος κινητού οικονομικής ή μεσαίας κατηγορίας τότε μπορείς να προσπαθήσεις να το επισκευάσεις μόνος τους.
Τι θα χρειαστείς:
- Ένα κατσαβίδι (torx)
- Ένα τσιμπίδι
- Ένα πενάκι (κάνει και κιθάρας)
- Μία παλιά οδοντόβουρτσα (για καθαρισμό).
- Καθαρό οινόπνευμα (για καθαρισμό από υγρασία).
- Κόλλα για οθόνες αφής (αλλαγή σπασμένου touch)
- Ταινία διπλής όψεως (αλλαγή οθόνης)
Για όσους θέλουν να έχουν ένα ηλεκτρικό κατσαβίδι στο σπίτι τους για ηλεκτρονικές επισκευές, προτείνω ανεπιφύλακτα το Xiaomi Wowstick 1F+. με τιμή στα 50 ευρώ. Πολύ ελαφρύ, δυνατό μοτέρ, σχεδόν αθόρυβο και με μεγάλη αυτονομία. Τρεις μήνες καθημερινής δουλειάς και δεν έχει υποστεί το παραμικρό…. έχει κάνει το βίδωμα και το ξεβίδωμα διασκέδαση!
Πως θα “ανοίξεις” το κινητό σου
Υπάρχουν χιλιάδες video στο internet που προβάλουν το πως μπορεί να “ανοιχτεί” ένα κινητό. Απλά κάνεις αναζήτηση στο youtube με την λέξη “teardown” η “disassembly” και το μοντέλο του κινητού σου.

Τι να προσέξεις:
Δες με προσοχή το video και πρόσεχε για τυχόν καλωδιοταινίες (flex) που μπορεί να τραβηχτούν κατά το “άνοιγμα” καθώς και για πλήκτρα που μπορεί να πιεστούν έντονα. Ακόμα και αν δεν καταφέρεις να επισκευάσεις το κινητό σου, το πιο σημαντικό είναι να μην του προκαλέσεις μεγαλύτερη ζημιά.
Βάλε σε μια σειρά τις βίδες γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχουν διαφορετικά μεγέθη και να μην “κάνουν” σε άλλες θέσεις.
Αν πρόκειται να αλλάξεις κάποιο εξάρτημα κάνε αναζήτηση σε κάποια από τις σελίδες σύγκρισης τιμών, προσοχή αν το εξάρτημα που βρήκες γράφει OEM τότε δεν είναι το original ανταλλακτικό, οπότε παίρνεις και το ανάλογο ρίσκο (μικρότερο κόστος, μεγαλύτερο ρίσκο λειτουργίας)
Με την ίδια προσοχή που είδες το πώς “ανοίγει” το κινητό, δες και το πως “συναρμολογείται”, δεν θες να ξεχάσεις κάποιο εξάρτημα, να μην τοποθετήσεις σωστά τα πλήκτρα ή να μην κουμπώσεις σωστά το κινητό…
Υγρασία:
Σε περίπτωση υγρασίας στην συσκευή, αν δεν έχει επηρεαστεί η οθόνη και η αφή, μπορείς να καθαρίσεις όλες τις επαφές με οινόπνευμα (όχι λοσιόν), π.χ. επαφές στην κεραία, στην σύνδεση με την μπαταρία, τις επαφές στο ακουστικό, στο μεγάφωνο, κ.α.
Σπασμένη οθόνη ή οθόνη αφής:
Υπάρχουν φορές που είναι ασύμφορη η αλλαγή οθόνης ή οθόνης αφής. Σε πολλά smartphone και κυρίως της πιο ακριβής κατηγορίας η οθόνη με την αφή έρχονται ως ένα εξάρτημα. Στη περίπτωσή που θέλεις να αλλάξεις ένα από αυτά τα εξαρτήματα θα πρέπει να καθαρίσεις σωστά από το πλαίσιο τις παλιές κόλλες ή ταινίες για να τοποθετηθεί σωστά το νέο εξάρτημα.

Φυσικά σε ένα άρθρο δεν μπορούμε να γράψουμε για όλες τις κατηγορίες των βλαβών, εδώ παραθέτουμε μερικές πολύ γενικές οδηγίες και tips για αρχάριους.
Καλές επισκευές…
Πρόσθεσε σχόλιο